Vijverfilter

Vijverfilter-fonteinOm het water in de vijver helder en leefbaar te houden is een biologische vijverfilter eigenlijk onmisbaar. Een biologische vijverfilter zorgt ervoor dat het positieve bacterieleven in de vijver gestimuleerd wordt. Deze bacterieen zijn erg belangrijk voor de vijver en zorgen ervoor dat er genoeg koolstofdioxide(Co2) in de vijver komt.

Hoe werkt een vijverfilter


De filter zelf staat op het droge buiten de vijver en met een slang en een pomp wordt het vijverwater de filter ingezogen. Deze kast is voorzien van filtermatten aan de binnenkant, waarop het vijverwater gespoten wordt. De filtermatten filteren het water en bieden een huis aan een enorme bacteriekolonie. De bacterieen "voeden" zich aan de organische afvaldeeltjes zoals visuitwerpselen, bladweefsel en bodemslip om te zetten naar Co2. Het gefilterde vijverwater loopt weer terug de vijver in vol met de belangrijke voedingstof Co2. De planten gebruiken de Co2 weer om te groeien en zetten het om in bladgroen en zuurstof.

Doel van een vijverfilter


Het doel van een vijverfilteren is dus niet enkel het water te filteren van zwerfvuil, maar ook het leveren van belangrijke voedingstoffen voor het leven in de vijver. Een biologische vijverfilter hoeft eigenlijk ook nooit schoongemaakt te worden, omdat je hiermee ook de bacterieen vernietigd. Zij houden de vijver en de filter schoon.

Plaatsen van de vijverfilter


Het filter plaats je boven water aan de kant of op een speciale filterinrichting. De pomp plaats je zover mogelijk van de filter af, zodat al het water in de vijver gefilterd wordt. Als je de pomp vlakbij het filter plaatst bestaat de kans dat enkel een klein deel van de vijver gefilterd wordt. Verder is het belangrijk te kijken naar de diameter van de slang. Deze moet groot genoeg zijn om de filter te kunnen ondersteunen.

Let erop dat de slang die het water terug in de vijver laat lopen goed vast zit. Wanneer deze slang los schiet, dan wordt de vijver enkel leeggepompt. Dit drama willen we natuurlijk voorkomen en daarom kunt u gebruik maken van een slangklem. Wat ook mogelijk is, is gebruik maken van een waterval om het water terug te laten lopen in de vijver. Dit ziet er niet alleen leuk uit, maar zorgt er ook voor dat er meer zuurstof in het water terecht komt.

Inhoud vijverfilter


Een biologische vijverfilter is vaak voorzien van schuimmatten met plastic of keramische ringen. De bij de filter meegeleverde schuimmatten zijn van voldoende kwaliteit om de bacterieen te huisvesten en het water te filteren. Wel is het aan te raden om wanneer er gladde plastic ringen zijn meeleverd deze te vervangen met grof filtersubstraat. Dit bestaat uit poreuze kleine steentjes, waarop de bacterieen zich beter nestelen.

Vijverfilter enten


In sommige gevallen is het aan te raden de vijverfilter te enten. Wanneer je bijvoorbeeld net een nieuwe vijver hebt aangelegd of het filter hebt schoongemaakt is het verstandig het filter te enten met gevriesdroogde bacterieen. Deze bacterieen kun je gewoon kopen in de winkel en strooi je over het filter. Je kunt gebruikmaken van merken zoals Velda Bacterial of Mineral Clay.

Onderhouden van de vijverfilter


Na installatie van de vijverfilter is het verstandig deze met rust te laten en 24 uur per dag te laten lopen. De bacterien groeien vanzelf en leven op de organische stoffen uit de vijver. Als je de filter uitzet is er geen verse toevoer en sterven de bacterieen af.

Schoonmaken van de vijverfilter


Maak de vijverfilter niet schoon! Na enige tijd worden de filtermatten vies. Dit is een opeenhoping van miljarden bacterieen en precies wat je wil hebben. Als je de filtermatten schoonmaakt verliest het filter zijn werking.

Waar let ik op bij de aanschaf van een vijverfilter?


Vijverfilter-Hozelock

Bij de aanschaf van een vijverfilter is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. De belangrijkste is capaciteit. Het is van groot belang om een pomp te kiezen die past bij de vijverinhoud. Bij iedere filter staat dit vooraf aangegeven, zo kan de hazelock vijverfilter aan de rechterzijde een vijver tot 4,500 liter onderhouden. Een gemiddelde Nederlandse tuinvijver heeft voldoende aan een filter als deze. De filter heeft echter ook een pomp nodig, hierbij moet je erop letten dat de pomp binnen 5 uur al het vijverwater moet kunnen verpompen.

Wat veel mensen denken is hoe sterker de pomp en groter de filter hoe beter. Dit is echter niet het geval, een te zware pomp kan leiden tot te veel waterbeweging. Een vijver moet geen golfslagbad worden, want daarmee wordt continu het vuil van de bodem opgewoeld.