Vijveronderhoud in de winter

Aan het begin van de winter begint de activiteit in en rondom de vijver af te nemen. De vijver komt tot rust en dient met rust gelaten te worden. Het wordt kouder en de vijvertemperatuur daalt. Het is aan te raden om de vijver voor te bereiden op de winter en wanneer de winter eenmaal begonnen is ook het onderhoudt aan te passen.

Winterklaar maken van de vijver


Vijver onderhoud winterVoordat de winter aanvangt is het verstandig om de vijverplanten te snoeien en drijfplanten te verwijderen zodat ze niet in ontbinding kunnen gaan. De planten die niet goed tegen vorst kunnen kun je binnen plaatsen, zodat je er volgend jaar ook nog van kunt genieten. Oeverplanten, moerasplanten, drijfplanten en zuurstofplanten kun je met rust laten. Het is aan te raden om de waterlelies iets dieper te plaatsen, zodat ze niet kunnen bevriezen.

Verder is het belangrijk om de filterinstallatie van de vijver zo schoon mogelijk te houden evenals de buizen van bodemdrains. Deze kun je schoon maken door ze te spoelen. Ook is het van belang dat als je niet over een skimmer beschikt de vijver af te dekken met een afdeknet.

Filters van kleinere vijvers kun je gerust stil leggen en de filter pomp opbergen. Wanneer de winter zeker voorbij is installeer je deze weer in de vijver.

Ten slotte nog een zeer handige tip voor de winter aanvangt. Plaats ongeveer 15 a 20 cm onder het waterniveau een aantal luchstenen. Deze stenen genereren lucht en waterstroming en zorgen er daarmee voor dat de vijver niet volledig dichtvriest. Zo houdt je altijd een wak en kun je eenvoudig de vissen licht verteerbaar voedsel bijvoeren in de winter.

De vissen in de winter


In princiepe hebben de vissen geen voedsel nodig, maar je kunt ze nog steeds blijven voeren zolang de vissen komen eten. Geef ze niet te veel voer, want de stofwisseling van de vissen daalt in de winter, het is belangrijk om deze op een laag pitje te houden. Mocht het een erg zachte winter zijn dan is het aan te raden om de vissen bij te voeren.

Onderhoud van de vijver in de winter


Laat de vijver in de winter met rust, helemaal wanneer het vriest. Houdt het weerbericht in de gaten. Wanneer de kans op vorst begint toe te nemen is het belangrijk om de beluchtingspomp aan te zetten. De opstijgende luchtbellen uit deze pomp zorgen ervoor dat de vijver niet de kans krijgt om volledig dicht te vriezen. Tegelijkertijd zorgt deze pomp ervoor dat schadelijke gassen worden verdreven uit de vijver. Mocht de vijver ondanks de inspanning toch dichtvriezen, blijf er dan geheel af! Probeer geen gat te maken met een hamer, kokend water of zout. Dit is dodelijk voor de vissen in de vijver.

Mochten er sterk vervuilende planten zoals riet en gras in de buurt van de vijver staan dan raden wij aan om deze aft e knippen. Verder kun je vuil uit de bomen en ander vuil gerust uit de vijver scheppen.

Groter filters, zoals bodemfilters en multichambers kun je gewoon door laten draaien. Dit voorkomt veel reinigingswerk wanneer de winter voorbij is, terwijl je dan de filter het hardst nodig hebt. Pas na een kleine zes weken zijn er weer voldoende bacteriƫn in de filter aanwezig om zijn werk te doen. Ook zorgt een draaiende filter ervoor dat het water blijft circuleren en de watertemperatuur in de gehele vijver gelijk blijft. Wanneer je over een grote vijver beschikt dan is het verstandig om een zwaarder type luchtpomp in te schakelen, zoals een Oase of een Hi-blow.