Vijverfilter schoonmaken

Bij het schoonmaken van het vijverfilter moet je voorzichtig te werk gaan. In het vijverfilter zitten namelijk goede bacteriën die het water zuiveren wanneer het water door de filter gepompt wordt. Deze bacteriën wil je absoluut niet uitroeien en dat is dan ook een veelgemaakte fout door vijverbezitters. Hoe je de vijverfilter wel moet schoonmaken lees je in onderstaande tekst.

Waar komt het vuil in het vijverfilter vandaan?


Het vuil is natuurlijk afkomstig uit het water uit de vijver. Hierbij moet je denken aan bladeren, uitwerpselen, maar ook voedselresten en aarde. Al dit vuil komt voor een deel in de borstelkamer terecht. Dit is de eerste kamer uit het vijverfilter. Kleine vuilresten passeren deze kamer wel eens en komen in de filtermatten terecht. Wanneer hier veel vuil in terecht is gekomen zie je duidelijk een aanzienlijke hoeveelheid bruine substantie die over de mat verspreid ligt.

Het vijverfilter schoonmaken


De eerste kamer van het vijverfilter kun je afhankelijk van de grote van je vijver en de hoeveelheid vuil die zich hierin ophoopt regelmatig schoonmaken. Dit kun je doen met vijverwater of kraanwater, dat maakt niet zoveel uit. Je kunt hier iedere borstel eruit halen en goed schoonmaken.

De tweede kamer van het vijverfilter zit vol met goed bacteriën die de basis vormen voor de biologische vijverfilter. Deze bacteriën zijn van groot belang, omdat zij de afvalstoffen van de vissen afbreken. Deze matten maak je meestal maar één a twee keer per jaar voorzichtig schoon. Een veelvoorkomende periode is net na de herfst, omdat de vijverfilter in die periode het meest te verduren heeft gehad. Gebruik bij het schoonmaken van de matten uitsluitend vijverwater, gezien dit het minst schade aan de bacteriekolonie toebrengt. Het is belangrijk dat deze matten nat blijven en zeker niet te lang droog zijn.

Vijverfilter schoonmaken
Voor de derde en eventuele andere lagen in het vijverfilter geldt hetzelfde. Wanneer een laag bedoelt is om bacteriën op vast te zetten, voorzichtig schoonmaken.