Zwemvijver

Zwemvijvers hebben de laatste jaren in Nederland steeds meer terrein gewonnen. De zwemvijver biedt u zowel zwemplezier als natuurlijke schoonheid. De vijvers zijn het hele jaar een prachtige toevoeging aan de tuin en vragen om relatief weinig onderhoud. Het water kunt u prachtig zuiver houden zonder chloor of andere vervelende chemicaliën. Het mooie is, dat dit niet ten koste gaat van de kwaliteit van het water. In tegendeel zelfs!

zwemvijver
Het belangrijkste voor u is natuurlijk om te weten wat de mogelijkheden zijn en wat er bij komt kijken om zo’n prachtige zwemvijver in uw eigen tuin te plaatsen. Met deze vragen helpen we u graag!

Hoe werkt een zwemvijver


Een zwemvijver is in tegenstelling tot het welbekende blauwe zwembad, puur natuur. Het water wordt heerlijk helder gehouden met een plantenfilter. Deze filter werkt zonder chemicaliën en vraagt na plaatsing om weinig onderhoud. Als u deze op de juiste manier plaatst zorgt deze voor jarenlange degelijke filtering. Dit is natuurlijk van groot belang, want in een vieze vijver wil u natuurlijk geen duik nemen!

Het zwemdeel van een zwemvijver is meestal rond de 1,5 meter diep. Deze diepte zorgt ervoor dat het water sneller door de zon wordt opgewarmd en is voldoende om er in te kunnen zwemmen. Naast het plantenfilter is het van belang om bodemafvoeren te plaatsen. Hiermee wordt het vuil op de bodem van de vijver in de richting van het filter verplaatst. Ook is het aan te raden om drijvende skimmers te plaatsen. Deze hebben dezelfde taak als de bodemafvoeren, maar nemen de bovenlaag van het vijverwater voor hun rekening.

Aanleggen van een zwemvijver


Een vijver kan eenvoudig in een nieuwe tuin worden geplaatst, maar het is ook mogelijk om deze in een bestaande tuin te integreren. Het nadeel van een bestaande tuin is dat soms delen van de tuin moeten worden afgebroken die je liever nog had laten staan. Verder is het natuurlijk van belang dat er voldoende ruimte is voor de aanleg van een zwemvijver. Meestal kiest men ervoor om niet meer dan één derde van de tuin uit vijver bestaat. Van deze regel kunt u natuurlijk afwijken, maar het kan de tuin een vreemd uiterlijk geven.

Er zijn twee verschillende manieren om een zwemvijver te bouwen. Het belangrijkste verschil zit hem in de scheiding van het zwemwater en het plantendeel. Over het algemeen wordt ervoor gekozen om de zwembak te metselen, maar er zijn ook speciale zijlen en foliëren beschikbaar.

Visueel gescheiden zwemdeel
Een visueel gescheiden zwemvijver ziet er over het algemeen aantrekkelijk uit en geeft de tuin een zeer vloeiend uiterlijk. Wanneer u voor een dergelijke oplossing kiest dan zal de zwemvijver vanuit de tuin één geheel lijken. Onderwater staat echter een gemetselde muur die het plantendeel van het zwemdeel scheidt. Het is aan te raden deze muur tot maximaal 30 cm onder de waterspiegel op te metselen. Wanneer je deze hoger plaatst is deze vanaf de waterkant zichtbaar.

Gescheiden zwemdeel
Deze oplossing ziet er iets minder vloeiend uit in de tuin, maar kan wanneer u voor mooie stenen kiest ook een prachtige oplossing zijn. Het zwemgedeelte van de vijver wordt hier zo stijl mogelijk afgegraven of opgemetseld tot aan het wateroppervlakte. Hierdoor is de rand vanaf de waterkant zichtbaar. Het water moet dan richting het filtersysteem gepompt worden, omdat dit nu gescheiden is.

zwemvijver
Wanneer u voldoende ruimte in uw tuin heeft en geniet van de natuur, dan is een zwemvijver zeer aan te raden! Het is een steeds meer toegepaste vorm van zwemmogelijkheid in de tuin creëren en dit zorgt voor vele positieve verhalen!