Energiezuinige vijverpomp

Een energiezuinige vijverpomp kan een perfecte oplossing zijn voor uw vijver. Vaak heeft een vijverpomp die zuinig met energie omgaat een hogere aanschafprijs dan een normale vijverpomp. Met de tijd is de kans echter groot dat u deze kosten terugverdiend, daarbij ontzie je het milieu ermee. Toch is het altijd maar de vraag of een dergelijke pomp wat voor u is. Daarom hebben we onderstaande tips opgesteld.

Capaciteit energiezuinige vijverpomp

Wanneer u op zoek bent naar een energiezuinige vijverpomp, dan spelen de kosten vaak een belangrijke rol. Het is daarom aan te raden goed na te gaan wat voor capaciteit deze pomp in uw vijver nodig heeft. Een veel te hoge capaciteit is misschien leuk met het idee “dan is het zeker goed”, maar dan heb je ook gelijk een onnodig hoge kostenpost aan je arsenaal toegevoegd.
De capaciteit die je nodig heb bereken je met de volgende stappen:

  1. Maak een zo precies mogelijke schatting van de inhoud van uw vijver
  2. Kies nu het aantal uren waarmee de vijverpomp al het water in de vijver eenmaal moet hebben rondgepompt
  3. Probeer nu het hoogteverschil te bepalen tussen de locatie van de energiezuinige vijverpomp en het hoogst denkbare punt in uw vijver waar het water naartoe moet worden gepompt.
  4. Ga op zoek naar een energiezuinige vijverpomp welke qua bruto capaciteit en maximale opvoerhoogte in principe geschikt is voor uw vijver.
  5. Nu deel je de maximale capaciteit van de vijverpomp door de maximum opvoerhoogte.
  6. Vervolgens is het van belang te weten hoeveel meter leiding er in uw vijver ligt. Per meter gaat er 1% van de uitkomst van punt 5 af.
  7. Vermenigvuldig het getal van stap 6 met de maximum opvoerhoogte
  8. Voor iedere bocht die in de leiding ligt moet er ook nog 5% afgetrokken worden van de uitkomst van stap 7. Nu heb je de netto capaciteit van de pomp.
  9. Deel nu de totale inhoud van de vijver door de netto capaciteit en u weet precies hoe lang (in uren) het duurt voor al het water in de vijver rondgepompt is.


Waar herken ik een energiezuinige vijverpomp aan?

Veel merken gebruiken speciale termen om een energiezuinige vijverpomp te benadrukken. Een goed voorbeeld hiervan is het merk Messner. Zij gebruiken de term ECO om de vijverpomp die zuinig omgaan met energie te benadrukken. Daarnaast is het aan te raden je goed te laten informeren in de winkel of webwinkel. Vaak kun je online ook gewoon vragen stellen via het contact formulier van de webwinkel of middels de comments aan het antwoord op je vraag komen.