Zelf vijverfilter maken

Wil je zelf een vijverfilter maken? Dan kunnen wij je helpen! Met een zelfgemaakte vijverfilter kun je je vijver schoon en helder houden, net als met een kant en klare Oase vijverfilter. Met de vijverfilter zorg je ervoor dat er altijd voldoende koolstofdioxide in de vijver aanwezig is. Dit is de belangrijkste voedingstof voor planten.

Stappen om zelf een vijverfilter te maken



Wanneer je zelf een filter bouwt, heb je een stevige ton nodig die je af kan dekken. Dit is de basis voor je vijverfilter. Vervolgens moet je een gat maken vlak onder de bovenrand (10-15 cm). Dit gat kun je maken met een klokboor of door met een drilboor een gaatje te maken en vervolgens de cirkel eruit te zagen. Het gat moet op maat zijn van de PVC buis die je gaat gebruiken.

Het doel van de PVC buis is het overtollige water dat bij een te sterke vijverpomp in het filter terecht komt of door verstopping weer terug in de vijver geloosd wordt. De PVC buis hoeft niet erg dik te zijn, een buis met een doorsnede van 3 tot 4,5 volstaat. Het is aan te raden om hiervoor een flexibele buis te nemen, zodat je de buis eenvoudig in de vijver kunt later uitmonden. Je kunt er ook voor kiezen om het water middels een waterval terug in de vijver te laten stromen. Het voordeel hiervan is dat er beweging in het water zit, wat goed is voor de vissen, omdat het water kan “ademen”.


Onderaan van de ton boor je nog een gat, ongeveer 4 cm boven de bodem. Hieraan bevestig je nog een buis die het gefilterde water terug de vijver in laat stromen.
De bodem van het filter vul je met stenen, die ervoor zorgen dat het afvoerkanaal niet verstopt raakt. Bovenop de stenen maak je een mooie sluitende laag filtermatten. Daarboven weer een laag bioballetjes, met daarover nog een mat. Op de laatste laag plaats je keramische buisjes of ander ligt filtermateriaal. Het leuke is dat je bij het zelf maken van een vijverfilter, zelf kunt bepalen wat je in het filter plaatst en wat nodig is voor jouw vijver. Nu het filter klaar is, is het zaak van de vijverpomp aansluiten en het plaatsen van het filter. Mocht het een erg lelijk geheel zijn in de vijver dan kun je ervoor kiezen de zaak te camoufleren met planten of andere leuke tuinaccessoires.


Kijk gerust naar de andere artikelen op onze website, waar je meer informatie op kunt doen over vijverfilters en materialen.

zelf-vijverfilter-maken